Syltkakor

4
½ dl vetemjöl
½ dl Strösocker eller 1 dl Florsocker
200 g smör

sylt

Arbeta samman vetemjöl, socker och smör till en deg.
Rulla små bollar av degen och lägg i små pappersformar.
Gör ett litet hål i varje boll och lägg i en klick sylt i hålet.
Grädda syltkakorna mitt i ugnen i 175° i ca 10 minuter.






Ädelostfyllda"Älgbullar" med ugnsbakade rotfrukter med vitlök

Älgbullar:
600 g Älgfärs
2 ägg
4 stötta enbär
2 st inlagda fefaronis
strröbröd
salt
peppar
2 vitlöksklyftor

Hacka fefaronisarna så fint det bara går. Pressa vitlöken och blanda alla ingredienser
Dela upp i jämna delar, ta en bit ädelost och placera i mitten av varje klump och forma till bollar
Stek på alla håll och låt sen gå färdigt i ugn tillsamman med rotfrukterna som är gnidna med olja och vitlök.







Kanelbullar

18 dl vetemjöl
5 dl mjölk
150 g smör
1 paket jäst
1,5 dl socker
1/2 tsk salt
1-2 tsk stött kardemumma

Fyllning;
smör
socker
kanel

Garnering:
1 uppvispat ägg eller lite mjälk
pärlsocker eller lite florsocker/vaniljsocker

Smula jästen i en skål, om du anväder dig av torrjäst blanda den med mjölet.
Smält smöret och blanda i mjölken låt blandningen bli 37 grader om du använder dig av färsk jäst och ca 40 grader om du använder dig av torrjäst
Om du nu har färsk jäst häll då din degvätska (mjölken och det smälta smöret) över jästen och rör om så jästen löser sig.
Mest praktiskt och för bäst resultat brukar jag blanda de torra ingridienserna i en stor skål och där efter gör jag en grop i mitten där jag häller degvätskan. Arbeta ihop vätskan och de torra indredienserna först med en slev eller dylikt tills den börjar bli fast då du kan gå över till att jobba med degen med händerna.
KNÅDA!
Knåda degen tills du känner det som om du varit och gjort ett ordentligt pass på gymmet...
Degen ska vara blank och inte klibbig. Ta bärna upp degen och arbeta den på bänken/bordet. Dra i degen, knåda degen, släpp ut dina frustrationer på degen. Ju mer jobb man lägger på degen i detta stadium desto saftigare och luftigare bullar får du
Låt jäsa tills degen nått dubbel storlek. Om det är svalt eller dragit där degen jäser så tar det längre tid. Men jag brukar kolla degen efter ca 45 - 60 min.
När degen jäst till dubbelstorlek är det dags att börja göra bullar
Dela degen i två delar och kavla ut till en ca 0.5 cm tjock ruta. Bred ut smör över hela och strö kanel och socker över hela, rulla ihop och se till att "skarven" hamnar ned mot arbets ytan. Skär i lagom tjocka bullar. Tänk på att de sväller lite i ugnen.
Lägg bullarna på en plåt med antingen bakplåtspapper eller som är smord (sparar lite på papprena och funkar lika bra) penssla bullarna och garnera.
Grädda 200 grader i ca 5 minuter.
Låt svalna.
ÄT!



gingertea

1 tumstor bit ingefära
2-3 citroner
1 tsk honung
1 litr varmt vatten

Hur?
Skala ingefäran och skär i bitar
Pressa citronerna
Tillsätt honungen
Häll över vattnet.
Förvara i en termos och drick. Helst medan det är varmt.!




Detta recept fick jag av min mamma som fick det av någon annan.
Ett tips när du ska skala ingefäran: glöm skalare och kniv, skrapa av skalet med en tesked!


Min kycklingcurry ala experiment

Ingridieser: för en portion
1 kyckling filé
1/2 burk kokosmjölk
2 curry blad
curry krrydda efter smak
1 vitlökskklyfta
1 tumstor bit ingefära
salt
ca 1 tsk gurkmeja
en skvätt mjölk.
1/2 paprika
1/4 zucini
1 msk olja

Hur?
Tärna kycklingen och lägg den i en skål. tillsätt mjölk så det precis täcker kycklingen.
Riv ingefäran och vitlöken och lägg i skålen med kycklingen.
Tillsätt kryddor efter smak.
Låt stå en liten stund.
Undertiden kan man hacka grönsakerna efter tycke och smak
Värm en wok eller djup stekpanna eller gryta. häll i olja och testa att den blivit ordentligt varm.
Häll av mjölken från kycklingen och häll kycklingen i pannan.
Fräs på hög värme tills vätskan försvunnit.
Häll då på kokosmjölken och lägg i currybladen.
Rör om och smaka av och krydda mer om det behövs.
Precis innan servering häll i grönsakernna och rör runt.
ÄT!

Serveras förslagsvis med ris och gärna då ris som fått koka med lite gurkmeja så det blir härligt knallgult!


Hemma gjord gingerale från under valnötsträdet

Inngridienser:
1 liter kokande vatten
1,5 dl socker
10 cm ingerfära
2-3 citroner
1 liter kolsyratvatten
kvistar av färsk mynta (går bra utan eller med lite torkad)

Hur?
Skala och skiva ingefäran
Pressa citronerna
Häll sockret i en värmetålig kanna och slå det kokande vattnet över och rör om tills sockret löst sig.
Häll i citonsaften och ingefäran
Låt svalna och dra sig i minst två timmar
Vid servering blanda med kolsyratvatten och rikligt med is och med en mynta kvist eller häll lite torkad mynta i en te socka och doppa i för lite smak.

På allmän begäran

Okej då kör vi en underblogg på min gammla skrutt jag ska försöka sparka livi när kreativiteten kommer åter.
Men nu kör vi lite mat men påmin mig! Jag lagar massor med mat och det höftas mycket och sällan använder jag mått.
Men börjar jag prata mat och du vill ha receptet så påmin mig att skriva ned det här.
Det blir kanske inte så mycket lull lull utan bara recept med mer eller mindre mått...


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0