Kanelbullar

18 dl vetemjöl
5 dl mjölk
150 g smör
1 paket jäst
1,5 dl socker
1/2 tsk salt
1-2 tsk stött kardemumma

Fyllning;
smör
socker
kanel

Garnering:
1 uppvispat ägg eller lite mjälk
pärlsocker eller lite florsocker/vaniljsocker

Smula jästen i en skål, om du anväder dig av torrjäst blanda den med mjölet.
Smält smöret och blanda i mjölken låt blandningen bli 37 grader om du använder dig av färsk jäst och ca 40 grader om du använder dig av torrjäst
Om du nu har färsk jäst häll då din degvätska (mjölken och det smälta smöret) över jästen och rör om så jästen löser sig.
Mest praktiskt och för bäst resultat brukar jag blanda de torra ingridienserna i en stor skål och där efter gör jag en grop i mitten där jag häller degvätskan. Arbeta ihop vätskan och de torra indredienserna först med en slev eller dylikt tills den börjar bli fast då du kan gå över till att jobba med degen med händerna.
KNÅDA!
Knåda degen tills du känner det som om du varit och gjort ett ordentligt pass på gymmet...
Degen ska vara blank och inte klibbig. Ta bärna upp degen och arbeta den på bänken/bordet. Dra i degen, knåda degen, släpp ut dina frustrationer på degen. Ju mer jobb man lägger på degen i detta stadium desto saftigare och luftigare bullar får du
Låt jäsa tills degen nått dubbel storlek. Om det är svalt eller dragit där degen jäser så tar det längre tid. Men jag brukar kolla degen efter ca 45 - 60 min.
När degen jäst till dubbelstorlek är det dags att börja göra bullar
Dela degen i två delar och kavla ut till en ca 0.5 cm tjock ruta. Bred ut smör över hela och strö kanel och socker över hela, rulla ihop och se till att "skarven" hamnar ned mot arbets ytan. Skär i lagom tjocka bullar. Tänk på att de sväller lite i ugnen.
Lägg bullarna på en plåt med antingen bakplåtspapper eller som är smord (sparar lite på papprena och funkar lika bra) penssla bullarna och garnera.
Grädda 200 grader i ca 5 minuter.
Låt svalna.
ÄT!Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0